Tampere Maratonilla on takana melkein yhtä monta juoksuvuotta kuin järjestävällä taholla eli Tampereen Maratonklubi ry:llä. Ensimmäinen Tampere Maraton juostiin vuonna 1998.  Aluksi maratonin kisakeskuksen paikka vaihteli ja esimerkiksi vuonna 2007 se oli Pirkkahalli ja vuonna 2008 Kaupin urheilupuisto. Tapahtuman nimi vaihtui vuonna 2009 Varala Maratoniksi ja myös kisakeskus siirtyi Varalaan. Silloin vietettiin Varalan Urheiluopiston 100 vuotisjuhlaa. Tuolloin maratonreitillä yhdistyivät Pyynikin mäet ja Tampereen keskusta. Reittikuvauksessa ns. Särkänniemen mäkeä ei laskettu tuolloin ollenkaan mäeksi. Varala-vuosina juoksijoita oli tapahtumassa noin 500.

Yhteistyötä Varalan kanssa kesti viisi vuotta, kunnes vuonna 2014 palattiin alkuperäiseen nimeen Tampere Maraton ja kisakeskus muutti Ratinan stadionille, josta reitti suuntautui kauniiseen Arboretumin puistoon ja Härmälään.

Reitti on sen jälkeen pääsääntöisesti pysynytkin samana, pientä viilausta ja tietöiden aiheuttamia muutoksia lukuun ottamatta. Reitti on tasainen reilun 10 km kierros. Reitin varrelta löytyy vain yksi pieni nousu Härmälässä. Juoksijamäärä Ratinassa on vaihdellut välillä 800 – 1000. Tapahtuman idea on alusta asti ollut ”juoksijoilta juoksijoille” eli järjestämme sellaisen tapahtuman, missä itsekin mieluiten juoksisimme.  Tämä on näkynyt ja näkyy jatkossakin erityisesti reitin varrella olevien liikenteenohjaajien kannustavassa asenteessa. Siitä saamme joka vuosi paljon positiivista palautetta. Lisäksi meillä on maalissa kaikille juoksijoille tarjolla lämmin lounas. 

Haluamme pitää tapahtuman lämminhenkisenä ja haluamme nähdä radalla paljon onnistumisia: oli ne sitten omia ennätysaikoja tai muuten itsensä ylittämisiä. Tapahtumassa kukin osallistuja saa valita oman mielensä mukaisen matkan 10 km, puolimaraton tai maraton. Myös nelihenkiset viestijoukkueet ovat tervetulleita. Maratonilla on juostu myös erilaisten teemojen alla. Vuonna 2017 juhlimme sata vuotiasta Suomea ja Tampere Maraton 2018 juhlistaa sata vuotiasta Suomen poliisikoulutusta.

Tampere Maratoniin kuuluu oleellisena osana myös lasten minimaraton, jonka tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä lasten ja nuorten hyväksi. Minimaraton on tarkoitettu 5-12 -vuotiaille lapsille ja se juostaan kokonaisuudessaan Ratinan Stadionilla.

Tervetuloa mukaan juoksemaan!
#Juostaanyhdessä